Tiramisu:
Összetevők
250 kg mascarpone
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 dl erős, hideg feketekávé
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag babapiskóta
3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
kakaópor
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral - elektromos habverővel - habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és ízlés szerinti rumot vagy amarettót, és kemény habos krémmé keverjük. A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. (Sokáig nem szabad keverni, mert a tojásfehérje a krémben összeesik!!)
Az előre elkészített kávét a tejjel és kevés cukorral összekeverjük, ízlés szerint rummal vagy amarettóval ízesítjük. A babapiskótákat tejeskávéba mártjuk, (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercig , a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen) és egy négyszögletes tál alját kirakjuk vele egy sorban. Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet teszünk, és a kakaóporral meghintjük. Ezután újból egy sor beáztatott piskótát teszünk, és a rétegzést a fent leírt módon folytatjuk, amíg az alapanyag engedi. Úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. A kész tiramisut kakaóporral meghintjük. Tapasztalataim szerint egy napra hűtőszekrénybe tesszük, mert így az ízek összeállnak. |
|
Egyéb javaslatok
Egy napot mindenképpen kell állnia, mert így lesz finom és ízletes. |
|