Tejes zsemle
Összetevők
0,5 kg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg olvasztott margarin
1 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál búzasikér /szejtán/
|
Elkészítés
A tejet, a tojással, cukorral és sóval kikeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm. Ezután hozzáöntöm a lisztet, melybe előzőleg elkevertem a búzasikért.
A lisztbe mélyedést csinálok, és belemorzsolom a friss élesztőt (vagy 0,5 csomag szárítottat).
Elindítom a gépet a dagasztás-kelesztés /vagy tészta/ programon /nálam ez a 7-es/.
Ha kész a dagasztás, a gépet kikapcsolom. Hagyom még 40 percig a megdagasztott tésztát kelni még a gépben.
Kelesztés után átgyúrni, 10 felé osztani, gömbölyűre formázni, egész tojással megkenni, és sütőpapírral bélelt tepsibe tenni (nem túl közel egymáshoz), és még 30 percig keleszteni.
Végül 220 foka előmelegített sütőben, 5 percig, majd levéve 180 fokra, még 10 percig sütni. |
|
Egyéb javaslatok
A búzasikér /szejtán/ el is maradhat. Én minden liszthez (ami BL55-ös) teszek fél kilónként 1 evőkanállal, ha kenyeret, kalácsot, vagy kelt tésztát készítek. |
|